Καμπαναριό του 15ου αιώνα στην Κεφαλονιά

Καμπαναριό του 15ου αιώνα στην Κεφαλονιά
Αγαπητοί επισκέπτες καλώς ήλθατε.
Μπορείτε να επικοινωνείτε μαζί μας, να αποστέλλετε και να μοιράζεστε κρίσεις, σχόλια, απόψεις, στην ηλεκτρονική διεύθυνση :
amalgamaparamythias@gmail.com

Με εκτίμηση,
Η Ομάδα Διαχείρισης


Δευτέρα 17 Σεπτεμβρίου 2012

ΙΕΡΑ ΜΟΝΗ ΑΓΙΟΥ ΑΝΘΙΜΟΥ και ΑΓΙΑΣ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗΣ ΛΕΠΕΔΩΝ




















Γυναικεία κοινοβιακή Μονή, άνευ προσωπικού δυστυχώς μετά την κοίμηση της Οσιωτάτης μοναχής Ερμιόνης, η οποία επί σχεδόν ένα αιώνα υπηρέτησε την Μονή. Ανδρικό κοινόβιο στην παραλία των Λεπέδων, ιδρύθηκε για πρώτη φορά το έτος 1687 με πρώτο Ηγούμενο το Λαυρέντιο Μαντζαβίνο. Ο ευλαβής Γέροντας με τη συνοδεία του έκτισαν την είσοδο του σπηλαίου, όπου βρήκαν το αγίασμα της Αγ. Παρασκευής και το μετέτρεψαν σε ναό αφιερώνοντάς το στη θαυματουργή οσιομάρτυρα επί Αρχιεπισκοπίας Τιμοθέου Τυπάλδου. Ο μέγας σεισμός του 1776 κατέστρεψε τη Μονή. Το 1769 ο μοναχός Άνθιμος Κουρούκλης ανακαινίζει τη Μονή και τη μετατρέπει σε γυναικεία. Ο αόμματος μοναχός Άνθιμος γεννήθηκε στην Κεφαλονιά το 1727. Εκάρη μοναχός στο Άγιο Όρος και επισκέφθηκε πολλούς ιερούς τόπους της Ελλάδας. Μόνασε στη Μονή της Αγίας Ματρώνας στη Χίο, όπου σύμφωνα με την παράδοση κοιμόταν στο δάπεδο της εκκλησίας. Θεωρείται ιεραπόστολος των Κυκλάδων και Δωδεκανήσων, διότι κατά το πέρασμά του από τα νησιά αυτά ωφέλησε πνευματικά τον κόσμο με τα κηρύγματά του και άφησε πίσω του ένα πολύ σημαντικό έργο.
Η Μονή γνώρισε μέρες ακμής επί ηγουμενίας Ανθίμης Πασχάλη που εοίμανε θεοφιλώς τη Μονή επί 44 έτη (1892-1936). Μάζεψε κοντά της φιλόθεες ψυχές και ευεργέτησε πνευματικά τη Μονή και την περιοχή νουθετώντας και στηρίζοντας υλικά και πνευματικά και καθοδηγώντας ευσεβείς ψυχές προς το μοναχισμό. Κατείχε το προορατικό χάρισμα.
Το 1953 οι σεισμοί ερειπώνουν τη Μονή και καταστρέφουν την εκκλησία του σπηλαίου. Ο ναός και το μικρό δυόροφο κτίριο είναι μετασεισμικά. Μοναδικό κατάλοιπο - εκτός από το κατεστραμμένο σπήλαιο - είναι ένα κομμάτι της παλαιάς πύλης της Μονής, που παραμένει όρθιο σε πείσμα του χρόνου και σήμερα αναστηλώνεται. Στο ναό μπορείτε να προσκυνήσετε τη θαυματουργή εικόνα της Αγ. Παρασκευής.





















Η Μονή πανηγυρίζει 2 φορές το χρόνο:
Α) στις 26 Ιουλίου, της Αγ. Παρασκευής
Β) στις 4 Σεπτεμβρίου , του Αγ. ʼνθιμου, με μέριμνα της Μονής του Αγ. Γερασίμου εφόσον αποτελεί πλέον μετόχι του και επειδή δεν έχει πλέον προσωπικό.
Τηλέφωνο Μονής: 26710 91690


Το Καθολικό της Μονής



Η Εικόνα του Αγίου Ανθίμου Κουρούκλη και η Λιτάνευσις της Ιεράς Εικόνος Αυτού



Η θαυματουργή εικόνα της Αγίας Παρασκευής. Το Σπήλαιο - Ναός της Ιεράς Μονής.


ΠΗΓΗ : http://new.imk.gr/el/info.asp?CatID=5&scatid=28&EntityID=31
               http://palioahrista.blogspot.gr/2011/11/blog-post_03.html

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου